Beszamel do lasagne, ryby, z serem

Beszamel to właściwie rodzaj zasmażki. Jak się go robi oraz do czego można go podawać? Główne składniki to po prostu masło, mąka, mleko i przyprawy.

Oto jeden z przepisów: smażymy 3 minuty 4 łyżki masła i 4 łyżki mąki. Następnie dodajemy 3 szklanki mleka oraz sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Gotujemy około pół godziny na małym ogniu. Sos trzeba w tym czasie cały czas ubijać, na przykład trzepaczką do białek. Dzięki temu jest lekki i puszysty. Takim sosem można polewać gotowane warzywa (doskonale smakują szparagi) czy mięso. Jest to też bardzo dobry sos do ryżu z warzywami. Generalnie może to być ciekawa odmiana po sosie pieczarkowym czy śmietanowym. Bardzo popularne jest także zapiekanie różnych dań z beszamelem. Wówczas dodaje się do niego starty żółty ser. Wystarczy polać nasze danie sosem i wstawić do piekarnika. Na pewno można polecić przyrządzane w ten sposób brokuły albo rybę.jak-zrobic-sos-beszamelowy

Beszamel jest także ważnym składnikiem lasagne. Do potrawy potrzebny jest również sos pomidorowy, ale na wierzchu znajduje się właśnie sos beszamelowy z serem. Polewa się nim także cannelloni tuż przed zapieczeniem. W ogóle można z nim robić wszelkiego rodzaju zapiekanki. Wystarczy wymieszać w żaroodpornym naczyniu makaron lub ziemniaki, różne warzywa, kawałki mięsa albo szynki i polać beszamelem. Nie da się ukryć, że sos ten jest dość tłusty i kaloryczny. Dlatego niektórzy rezygnują z dodawania żółtego sera. Okazuje się jednak, że można zrobić również beszamel bez masła. Najpierw praży się w rondlu samą mąkę kukurydzianą. Po kilku minutach dolewamy mleko i gotujemy cały czas mieszając. Na końcu dodaje się przyprawy. Wersja beszamelu z mąką kukurydzianą jest odpowiednia również dla osób uczulonych na gluten. Jeśli jednak ktoś woli, żeby w sosie nie było w ogóle mąki, to może przyrządzić go mieszając w równych proporcjach bulion drobiowy oraz słodką śmietanę. Potem trzeba to gotować około godzinę, dość często mieszając.  Na końcu dodaje się przyprawy i przecedza przez drobne sitko. Z kolei dla osób z alergią na białko istnieje przepis na sos beszamelowy bez mleka. Robi się go z mąki kukurydzianej, margaryny bezmlecznej, wody i przypraw.