Waniliowy, czekoladowy i owocowy do ciast i deserów

Jest niewiele osób, które twierdzą, że nie lubią słodyczy.  Natomiast większość z nas wprost za nimi przepada. Ponieważ słodycze występują w różnej postaci, to warto wypróbować od czasu do czasu coś bardziej oryginalnego.

Okazuje się, że sos może być dodatkiem do mięsa czy makaronu, ale także do deseru. Szczególnie lubiany jest sos czekoladowy. Można go podawać do różnych ciast i deserów. Co prawda obecnie można kupić taki sos w sklepie, ale lepiej przyrządzić go samemu. Potrzebne będą: 3/4 szklanki kakao, 1/2/ gorzkiej czekolady, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki miodu i szklanka wody. Wszystkie składniki oprócz czekolady gotujemy cały czas mieszając. panna_cotta _z_sosem_porzeczkowymPotem dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy aż się rozpuści. Taki sos może stać w lodówce 10 dni. Jest doskonały do lodów waniliowych oraz do truskawek.

Z kolei gruszki, zwłaszcza duszone w słodkim winie, można podawać z sosem waniliowym. Można go zrobić w następujący sposób: 3 łyżki maki ziemniaczanej mieszamy z 3 łyżkami mleka. Gotujemy 1,5 szklanki mleka z cukrem waniliowym, a następnie po zdjęciu z ognia łączymy z rozprowadzoną mąką. Potem należy całość znów zagotować, ale cały czas mieszając. Tak przygotowane mleko wlewamy powoli do 2 żółtek utartych z 3 łyżkami cukru.

Najzdrowsza wersja sosu deserowego polega na przygotowaniu go z owoców. Jest bardzo dobry na przykład do deseru panna cota, ale także do lodów, biszkoptu czy budyniu. Można go zrobić z truskawek, malin, borówek, porzeczek. Do rondelka wsypujemy oczyszczone z szypułek i umyte owoce. Dodajemy cukier (1-2 łyżek na 250 g) oraz troszkę wody. Mieszamy wszystko aż się zagotuje. Potem można ewentualnie odcedzić sos, ale niektórzy lubią właśnie kiedy są w nim kawałki owoców. Różne sosy wytrawne, chociażby grillowe, mają dość szerokie zastosowanie. Podobnie jest z sosami słodkimi. Nadają się nie tylko do lodów i ciast, ale także do budyniu, naleśników, gofrów czy owoców. Zresztą sosy owocowe mogą być używane również do mięsnych dań obiadowych. Chociaż można też spotkać przepisy na sos czekoladowy do kaczki, kurczaka czy polędwicy.