Pomidorowy do pizzy, pulpetów, gołąbków

Jednym z najczęściej używanych sosów, jest sos pomidorowy. W zależności od tego, do czego ma być podany może występować w wersji prostej i klasycznej lub nieco bardziej urozmaiconej.

Chyba każdy z nas lubi pizzę. Obowiązkowo powinien się na niej zawsze pojawić ser oraz właśnie sos pomidorowy. Co prawda można też zamówić pizzę z innym sosem, ale ten używany jest najczęściej. Nic dziwnego bardzo dobrze komponuje się własciwie ze wszystkimi rodzajami dodatków do pizzy. Jeżeli przyrządzamy ją samodzielnie, to sos można zrobić w następujący sposób: do miski dajemy 3 łyżki koncentratu pomidorowego, łyżkę oliwy z oliwek, 5 łyżek wody. sos-do-pizzyNastępnie dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz zioła – oregano i bazylię. Wszystko dobrze mieszamy i smarujemy pizzę. Może to być również baza do sosu barbecue lub do dipu pomidorowego.

Z gotowego koncentratu można również zrobić bardzo dobry sos pomidorowy do pulpetów czy gołąbków. W przypadku pulpetów gotowe i obsmażone kulki zalewa się wodą, dorzuca liść laurowy, ziele angielskie i dusi. Po kilku minutach dodajemy 3 łyżki koncentratu pomidorowego i przykrywamy. Kiedy pulpety się duszą rozrabiamy łyżkę mąki w 3 łyżkach wody i dodajemy to do sosu. Mieszamy aż do zagotowania. Natomiast do gołąbków, klusek, kopytek, kaszy czy ryżu można podać sos zrobiony w następujący sposób: rozpuszczamy łyżkę masła z przecierem pomidorowym. Cały czas mieszając dodajemy śmietanę, a następnie przyprawiamy solą i pieprzem. Można też dorzucić ulubione zioła.

Dobry sos pomidorowy to również podstawa każdego udanego spaghetti. Oczywiście w każdym prawie sklepie można kupić gotowy sos, ale na pewno zdrowszy i lepszy będzie ten zrobiony samodzielnie. Jego podstawą może być koncentrat pomidorowy, ale jeśli ktoś ma trochę więcej czasu powinien spróbować zrobić ten sos z pomidorów. W związku z tym kupuje się pomidory w puszce, ale jeszcze lepiej świeże, które trzeba sparzyć wrzątkiem i zdjąć z nich skórkę. Następnie obieramy i drobno kroimy tyle ząbków czosnku, ile jest pomidorów. Pokrojony czosnek podsmażamy na oliwie z oliwek i dodajemy pokrojone pomidory. Wszystko powinno dusić się pod przykryciem aż do miękkości. Na końcu przyprawiamy. Taki sos może być również stosowany, obok beszamelu, do lasagne czy cannelloni.