Sosy do sałatki: majonezowy i winegret

Żeby sałatce nadać smaku można zrobić do niej jakiś dobry sos. Niektórzy lubią najbardziej wersję z majonezem. Natomiast osoby, które dbają o linię wybierają raczej winegret. On również jest bardzo smaczny.

Niektóre dania nie smakują tak samo, jeśli nie doda się do nich raczej kalorycznego sosu. Przykładem może być chociażby beszamel, którym polewa się lasagne przed zapieczeniem. Również w przypadku wielu sałatek kluczem do ich wyjątkowego smaku jest sos majonezowy. Jest idealny do tradycyjnej sałatki warzywnej z groszku, marchewki, selera, cebuli, jajek. sos-salatkowyZresztą pasuje wszędzie tam, gdzie są jajka, zwłaszcza jeśli doda się jeszcze kukurydzę i żółty ser. Sos majonezowy można zrobić mieszając ze sobą kupiony majonez, jogurt, musztardę i przyprawy. Natomiast sam majonez można również zrobić samodzielnie. Najpierw miesza się się 2 żółtka z łyżeczką musztardy i przyprawami. Następnie powoli i cały czas mieszając dodaje się szklankę oleju. W końcu dodajemy łyżkę soku z cytryny. Taki majonez jest pyszny i stanowi idealną bazę do sosu sałatkowego, ale także do dipu do warzyw czy chipsów. Z jego dodatkiem można robić też sosy do tortilli czy kebaba.

Nie każdy jednak przepada za majonezem, a niektórzy unikają go ze względu na dużą ilość kalorii. Takie osoby mogą skorzystać z przepisu na sos winegret, który szczególnie pasuje do sałaty. Oto jeden z przepisów: mieszamy łyżeczkę octu winnego, szczyptę soli. Następnie dodajemy 3 łyżki oliwy z oliwek i mieszamy, a na końcu dosypujemy szczyptę czarnego pieprzu. Zanim doda się olej można również użyć łyżeczkę musztardy, którą miesza się wtedy najpierw z sokiem z cytryny oraz solą. Można go robić także z sosem balsamicznym i różnymi przyprawami. Warto trochę poeksperymentować w zależności od tego do jakiej sałatki ma być nasz sos. Wcale nie trzeba go stosować tylko i wyłącznie do sałaty. Najważniejsze, żeby potrawa smakowała osobie, która będzie ją jadła. Winegret z pewnością może nadać wielu różnym sałatkom charakterystyczny i znakomity smak.