Sosy do mięsa: biały, ciemny, chrzanowy, grzybowy

Duszone czy gotowane mięso najlepiej smakuje z jakimś dobrym sosem. Co prawda te metody przyrządzania obiadów powinno się wybierać zamiast smażenia ze względu na zdrowie oraz utrzymywanie szczupłej sylwetki, ale od czasu do czasu można podać mięso z dobrym sosem.

Klasyczny sos biały to właściwie beszamel. Roztapiamy najpierw tłuszcz i podsmażamy na nim mąkę, a następnie dodajemy mleko i przyprawy. Ewentualnie można wypróbować wersję z bulionem i śmietaną. Taki sos pasuje również do ryby, warzyw, ryżu czy makaronu. Jest to ważne ze względu na to, że mięso można w związku z tym podawać z różnymi dodatkami. sos-pieczeniowyNatomiast oprócz sosu białego jest także przepis na sos ciemny. Jest on idealny zwłaszcza do pieczeni. Zaczynamy od podsmażenia kawałków mięsa na patelni. Następnie dodajemy poszatkowaną cebulę. Kiedy będzie już złota mięso przekładamy do garnka. Zalewamy je niepełną szklanką rosołu, bo część wlewamy na patelnię, mieszamy i dopiero wtedy przelewamy również do garnka. Potem warto dodać jeszcze pieprz w ziarnach, liść laurowy i ziele angielskie. Wszystko powinno się gotować pod przykryciem przez godzinę. Po tym czasie część sosu należy rozrobić z łyżką mąki, wlać z powrotem i dobrze wymieszać.

Kolejna ciekawa propozycja, jeśli chodzi o sos do mięsa jest nieco ostrzejsza, bo z dodatkiem chrzanu. Najpierw mieszamy i gotujemy łyżkę masła, pół łyżki maki, 2 szklanki wywaru warzywnego. Kiedy wszystko się zagotuje dodajemy 2-3 łyżek startego chrzanu i łyżeczkę soku z cytryny, a następnie 1/2 szklanki śmietany. Można też użyć chrzanu ze słoika. Doprawiamy i gotowe. Taki sos dość często robi się na Wielkanoc, ale w ogóle jednym z najpopularniejszych dodatków do mięs jest sos pieczarkowy. Jeśli jest taka możliwość zamiast pieczarek można użyć prawdziwków, maślaków lub podgrzybków. Taki sos jest dobry zarówno do pieczeni wołowej, jak i do podsmażonych kawałków kurczaka. Najpierw podsmaża się oczyszczone i pokrojone grzyby razem z cebulą. Kiedy się podduszą dodajemy śmietanę i przyprawiamy. To również wyśmienity sos do makaronu, klusek czy placków ziemniaczanych. Chyba każdy go lubi. Natomiast jeżeli ktoś ma ochotę na coś naprawdę oryginalnego może spróbować przyrządzić mięso w sosie czekoladowym.