Sosy na grilla: musztardowy, koperkowy, barbecue

Do grillowanego mięsa można podać ketchup i musztardę, ale obiad czy impreza na pewno będą ciekawsze, jeśli przygotuje się specjalne sosy. Nie wymaga to wiele pracy, a wygląda i smakuje wyśmienicie.

Sosy na zimno można przygotować nieco wcześniej i wstawić je do lodówki. Dzięki temu podczas przyrządzania mięsa nie trzeba będzie martwić się o nic innego. Wcześniej była mowa o tym, że do grillowanego mięsa i kiełbasek podaje się zwykle musztardę. Natomiast bardziej wyrafinowanym dodatkiem będzie sos musztardowy. Zaczynamy od wymieszania w tych samych proporcjach musztardy i ketchupu, powinno wystarczyć po 2 łyżki. pikantny-sos-barbecueNastępnie myjemy i siekamy natkę pietruszki oraz szczypiorek, dodajemy do sosu. Na końcu dodajemy kubeczek jogurtu i doprawiamy solą, pieprzem oraz innymi ulubionymi przyprawami. Żeby sos miał bardziej intensywny smak można dodać 2-3 ząbki czosnku. Trzeba je oczywiście przetrzeć przez praskę. Sos czosnkowo-musztardowy na bazie jogurtu można wykorzystywać również do kebabów czy tortilli. Podobnie jest zresztą z sosem koperkowym. Do jego przygotowania potrzebne są: jogurt, majonez, posiekany koperek, sól i pieprz. Można dodać czosnek, ale ciekawego smaku nadaje mu też chrzan. Jest bardzo dobry zarówno do grillowanego kurczaka, jak i do karkówki. Natomiast szczególnie warto go polecić do ziemniaków z grilla. Właściwie jest to też dobry dip sałatkowy.

Jednym z ulubionych sosów grillowych jest barbecue. To zdecydowanie coś więcej niż zwyczajny ketchup. Jak go zrobić? Najpierw trzeba rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić na nią posiekaną cebulę oraz czosnek. Następnie dodajemy przyprawy – imbir i chilli. Kiedy cebula będzie już złocista przychodzi czas na kolejne składniki: przecier pomidorowy, 2 łyżki octu winnego, 2 łyżki cukru, łyżkę sosu sojowego, łyżkę musztardy, pieprz Cayenne oraz czarny pieprz. Wszystko trzeba zagotować, potem chwilę zostawić na małym ogniu i wystudzić. Ten słodko-pikantny sos jest w sam raz do żeberek czy wieprzowiny z grilla. Jednak można go używać zamiast ketchupu lub sosu pomidorowego również w wielu innych przypadkach. Jest to odpowiedni sos do frytek, kiełbasek czy niektórych rodzajów pizzy.