Sosy do ryżu z warzywami, chiński, na sushi

Okazuje się, że sos nie musi być wcale ciężki i niezdrowy. Można przecież zrobić sos z warzywami, który bardzo dobrze łączy się z kawałkami kurczaka i można podawać go z ryżem. W związku z tym zamiast pieczarkowego ze śmietaną można wypróbować coś lżejszego.

Ponieważ sos z warzywami jest bardziej sycący, to tak naprawdę nie trzeba koniecznie dodawać do niego mięsa. Poza tym takie danie może być za każdym razem inne, bo wszystko zależy od tego jakiego gatunku ryżu się użyje oraz z jakich warzyw zrobi się sos. Przygotowanie ryżu z warzywami i sosem zaczyna się od ugotowania ryżu. Następnie należy podsmażyć na patelni albo woku paprykę, marchewkę, kukurydzę, groszek, cukinię, brokuły itp. ryż-z-sosem-chinskimWarzywa doprawiamy solą, curry, papryką, oregano oraz innymi ulubionymi przyprawami. Osobno należy zrobić sos beszamelowy – rozpuścić łyżkę masła i dolać do niego szklankę mleka wymieszaną z łyżką mąki. Wszystko ma się gotować cały czas na małym ogniu i konieczne jest mieszanie. Pod koniec dosypujemy sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Kiedy nasz beszamel polewamy nim wymieszane warzywa i ryż.

Wiele osób bardzo lubi kuchnię orientalną. W związku z tym zamiast beszamelu chętniej robią do ryżu sos chiński. W jednym z przepisów można znaleźć następujące składniki: sok pomidorowy, sok pomarańczowy, woda, ocet, cukier, ananas, imbir, mąka ziemniaczana. Proporcje zależą od tego czy mam być raczej słodki czy ostry, można też dodać jeszcze jakiś kwaskowaty akcent. Poza tym powinien być oczywiście odpowiednio gęsty. Taki sos można podawać po prostu do ryżu, ale często łączy się go z kurczakiem, cielęciny czy wołowiny. Jest też bardzo dobry do makaronu chińskiego.

Skoro o ryżu i sosach mowa trzeba też wspomnieć o sushi. Potrawa ta staje się w Polsce coraz bardziej popularna i wiele osób próbuje robić ją samodzielnie w domu. Żeby przygotować sos, dzięki któremu ryż będzie odpowiednio się kleił potrzebny jest emaliowany lub ceramiczny garnek, w każdym razie nie powinien być metalowy. Powinny się w nim znaleźć 3 łyżki cukru, łyżka soli i kilka łyżek octu ryżowego. Są to proporcje potrzebne na jedną szklankę ryżu. Należy wszystko podgrzewać i mieszać aż do rozpuszczenia.